Het vinden van een geschikte stage is door corona knap lastig. Organisaties zijn niet per se happig op nieuwe stagiaires die ze ook moeten inwerken en begeleiden naast alle coronarompslomp. Daardoor is er een enorm tekort aan stageplaatsen. “Toch kunnen stagiaires in deze tijd juist een uitkomst bieden met hun jonge geesten en grote technologische kennis”, stelt student/stagiaire Maaike van Liempd.
RTL Nieuws meldde onlangs dat er voor het mbo 21.000 stages tekort zijn. De Hogeschool van Rotterdam luidde al eerder de noodklok doordat hun studenten nergens terecht kunnen. Door de anderhalvemetersamenleving zoeken veel organisaties niet actief naar een stagiaire. Het is uit praktisch oogpunt vaak lastig om mensen te begeleiden omdat thuiswerken vaak de norm is. Ook zijn veel branches zoals de luchtvaart, horeca en zorg hard getroffen door de crisis of zelfs gesloten. Dit alles heeft als gevolg dat er veel studenten zijn die studievertraging oplopen en zelfs worden geadviseerd zich voor een half jaar uit te schrijven bij hun studie.
Hybride is heerlijk
Dit is echter wel dé tijd om te kijken naar hoe het toch anders kan. Het thuiswerken is namelijk ‘here to stay’. Veel meer mensen ervaren het gemak van deze hybride vorm van werken, dus waarom niet nu al beginnen met stagiaires? Dit is voor iedereen een onzekere tijd, maar op een studievertraging zit niemand te wachten en werken is altijd nuttiger dan thuis zitten en Netflix aanzetten. Eén van de redenen waarom ik bij Sterk Werk heb gesolliciteerd, is dat de stage hybride zou zijn. Ik woon zelf in Valkenswaard, vlakbij Eindhoven, en hoorde dat Sterk Werk zowel een vestiging in Rotterdam als Eindhoven heeft. Doordat er door corona nu veel meer online wordt gedaan, kan ik ook veel vanuit huis en Eindhoven doen. Als dit niet zo was, had ik hoogstwaarschijnlijk meer moeten reizen. Dat is op zich niet erg, maar ik moet zeggen dat ik het ook wel heerlijk vind wanneer ik me om 6:30 nog even een keer kan omdraaien terwijl ik op dit tijdstip ook in het openbaar vervoer had kunnen zitten richting Rotterdam.
Communicatie steeds makkelijker en sneller
Ook zorgt de coronacrisis voor een nieuwe manier van communiceren. Vaak zijn studenten erg handig met de nieuwe digitale middelen en kunnen ze de wat oudere en/of technisch mindere handige collega’s hierbij ondersteunen. Programma’s zoals ZOOM en Microsoft Teams zijn inmiddels niet meer weg te denken als het gaat om online werken of school. Ook wordt er zelfs geëxperimenteerd met online toetsen, zoals met Testvision en Proctor Exam. Het wordt allemaal steeds technischer en organisaties zijn daarom ook genoodzaakt mee te gaan met deze nieuwe manier van communiceren. Ook zitten hier veel voordelen aan. Als ik collega’s snel nodig heb, kan ik hen heel makkelijk bereiken door even te videobellen, een meeting in te plannen of simpelweg een berichtje te sturen. Voor jonge studenten is dit ontzettend laagdrempelig en misschien wel een uitkomst. Veel studenten, die net beginnen met een stage, zouden het waarschijnlijk wel spannend of lastig vinden om naar een ander bureau te lopen en daar hun vraag te stellen.
Al met al heeft een hybride stage dus zeker voordelen. Zo is het voor studenten laagdrempeliger omdat er veel online is, haalt het bedrijf jonge en technische kennis in huis. Bovendien hoeven ze nu niet altijd een fysieke werkplek op kantoor te regelen. Tot slot zorgt een organisatie voor een goede invulling van de maatschappelijke betrokkenheid omdat zij studenten een kans bieden zich verder te ontwikkelen.
Ook stage lopen bij Sterk Werk?
Bekijk onze vacature!